Monday, August 08, 2011

Kedekut #1

Kau kedekut kalau...

1.
Kau tengah hisap Winston merah lepas makan.Tiba-tiba ada makcik buta datang jual tisu sambil dipimpin seorang lagi makcik yang tak buta.Kau hanya tersenyum sambil menggeleng2.Padahal dalam kocek baju kau ada RM1.50 baki beli Winston tadi.Ok fine la,kau cakap senyum tu sedekah. Tapi cukup ke sedekah senyum tu nak tampung dosa kau tengok porn semalam, etc?

2.
Ini cerita benar.Kau bergaji 50k sebulan.Satu hari kau suruh 4 orang budak praktikal kat firm kau beli barang.Mereka kembali dengan baki RM20.Kau ambik RM10,dan kau bagi RM10 kat dorang untuk share 4 orang sambil tersenyum puas konon-konon kau lah hamba Allah paling pemurah.

3.
Ini cerita benar.Mak bapak kau kaya raya.Dalam locker kau ada satu karton rokok.Tapi kau sanggup duduk sebelah roomate kau tunggu dia habis hisap rokok,dan meminta sisa-sisa akhir rokok untuk dihisap.Situasi ini kalau kat tempat aku kitorang panggil steng first.

4.
Membe kau dapat bonus/gaji/duit lebih dan kau la yang terkinja-kinja mintak dia belanja kau.Tapi bila kau dapat bonus/gaji.duit lebih,kau tak nak dan tak akan belanja membe kau.

Jangan nak kedek sangat.Bulan mulia ni,boleh la sama-sama kita berubah..



"Apabila meninggal dunia seorang anak Adam itu,maka terputuslah amalannya kecuali 3 perkara; sedekah jariahnya,ilmu yang bermanfaat,dan anak yang soleh"

12 comments:

  1. Ok. Apasal kau tulis winston merah?

    ReplyDelete
  2. haha...no 1 & 2 mcm s**t

    ReplyDelete
  3. sbab winston merah ade la baki.kalau dunhill ke marlboro mane ade baki kalau bg 10 rgt melainkan kau beli marlboro kapal.haha

    ReplyDelete
  4. haha just to mention a few..

    ReplyDelete
  5. hahahaahahhahahaha

    ReplyDelete
  6. yang nombor 2 tu tak menahan. hahahaha

    ReplyDelete
  7. so very2 true..aritu EyA nk bg bdak pminta sdekah some money p ad sorang mcik ne mrah kta jan lyan tu..drang tpu jak tu..kcut prut EyA xjd bg daa

    ReplyDelete
  8. abis apehal kalu kau ade belen 1.50 pon....tapi mkck tu dok kt kondominium...pki kete perdana...fumah fully furnished..siap astro ngn aircond,ko nk bg gak ke?

    ReplyDelete
  9. -sic
    yang tu kita taktau kan?macammana kalau dia ada anak 8orang stil skolah,dia ibu tunggal,umah stinggan,air telaga,lampu pelita?

    kau tanak derma jugak?pilihan kau.duit kau.pahala kau.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...